Ensomhet og depresjon hos eldre: Samtaleterapi gir håp

En av de største psykiske helseutfordringene blant eldre er depresjon, ofte nært knyttet til ensomhet.

Alderdommen bringer med seg mange forandringer, både positive og utfordrende. Mens det kan være en tid for refleksjon, visdom og nærhet med familie, kan det også være en fase preget av tap, ensomhet og helsemessige utfordringer. En av de største psykiske helseutfordringene blant eldre er depresjon, ofte nært knyttet til ensomhet. Her utforsker vi disse temaene og ser på hvordan samtaleterapi kan gi støtte og bedre livskvaliteten.

 

Ensomhet og dens effekt på psykisk helse

Ensomhet er en voksende utfordring blant eldre. Tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at omtrent 20–30 % av eldre rapporterer å føle seg ensomme, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for den psykiske helsen. Ensomhet er ikke bare en følelsesmessig tilstand, men kan også påvirke kroppen negativt, med økt risiko for høyt blodtrykk, hjertesykdommer og kognitiv svekkelse(1).

 

Depresjon i eldre år

Depresjon er ikke en naturlig del av aldring, men det er mer utbredt blant eldre enn mange tror. Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) lider mellom 5–10 % av eldre av depresjon, og enda flere kan oppleve depressive symptomer(2). Depresjon hos eldre kan ofte bli oversett fordi symptomene – som tap av energi, søvnproblemer eller tap av interesse – kan forveksles med normale aldringsprosesser.

 

Vanlige årsaker til depresjon hos eldre inkluderer:

  • Tap: Av partner, venner eller funksjonsevne.
  • Isolasjon: På grunn av redusert mobilitet eller mindre sosial kontakt.
  • Fysiske helseutfordringer: Kroniske sykdommer eller smerte.
     

Samtaleterapi: En vei ut av isolasjonen

Forskning viser at samtaleterapi, som kognitiv atferdsterapi (CBT) og støttesamtaler, kan ha en betydelig positiv effekt på eldres psykiske helse. Gjennom terapi kan eldre:

  • Få en trygg arena for å uttrykke følelser og bekymringer.
  • Lære teknikker for å håndtere negative tanker og følelser.
  • Få støtte til å bygge eller reparere sosiale relasjoner.
     

En studie publisert i The American Journal of Geriatric Psychiatry viste at kognitiv atferdsterapi spesielt kan være effektiv i behandling av depresjon hos eldre, med reduksjon av symptomer og bedre livskvalitet(3).

 

Fordelene med videokonsultasjoner

Moderne teknologi gjør det mulig å tilby samtaleterapi til eldre som ellers kan ha vansker med å delta i fysiske konsultasjoner. Videokonsultasjoner gir fleksibilitet og gjør det lettere å nå ut til eldre som bor langt unna eller har mobilitetsutfordringer.

 

Hvordan kan vi støtte eldre i deres psykiske helse?

  1. Normalisere psykisk helse: Snakk åpent om psykiske helseutfordringer for å bryte stigma.
  2. Fokusere på sosiale nettverk: Hjelp eldre med å gjenopprette eller bygge relasjoner.
  3. Skape meningsfulle aktiviteter: Inkludering i fellesskap kan redusere ensomhet.
     

Avslutning

Psykisk helse blant eldre er et tema som fortjener mer oppmerksomhet. Ensomhet og depresjon kan være store utfordringer, men det finnes effektive tiltak, som samtaleterapi, som kan gi håp og bedre livskvaliteten. Ved å tilby støtte og omsorg i en respektfull og tilpasset form, ønsker vi i Nærmestring å bidra til at eldre opplever en tryggere og mer meningsfull alderdom.

 

Våre digitale samtalerom er enkle i bruk, man trykker på en tilsendt lenke, også åpner rommet seg i nettleser. Resten ordner vi.

 

Bestill samtale med behandler for eldre her. Har du spørsmål kontakt oss gjerne på e-post eller på telefon 74 39 11 11

 

Kilder:

Verdens helseorganisasjon (WHO): Mental Health of Older Adults
Folkehelseinstituttet: Psykiske lidelser hos eldre
The American Journal of Geriatric Psychiatry: Efficacy of CBT in Older Adults with Depression
 

 

0
Feed