16/12/2024 0 Kommentarer
Hva er normalt i språkutviklingen?
Mange foreldre bekymrer seg for om barnet utvikler seg som det skal, spesielt hvis språket kommer senere enn forventet.
Språkutvikling er en av de viktigste milepælene i et barns tidlige år, og som forelder kan det være både spennende og litt overveldende å følge denne prosessen. Den gode nyheten er at det finnes mange små og enkle ting du kan gjøre for å støtte barnet ditt i språkutviklingen. Vår helsesykepleier har sett hvor mye disse små grepene kan bety, og i denne artikkelen deler vi noen praktiske råd og forskningsbaserte anbefalinger.
Normal språkutvikling?
Språkutviklingen hos små barn starter allerede fra fødselen av og følger noen generelle mønstre, selv om variasjonene er store. Fra første stund kommuniserer barnet gjennom blikk, øyekontakt og bevegelser. Etter hvert kommer de første smilene, som er en viktig del av barnets tidlige kommunikasjon. Rundt 6-månedersalderen begynner de fleste barn å bli bevisste på stemmen sin. De utforsker aktivt lydene de kan lage gjennom pludring, roping og eksperimentering, men dette kan også skje tidligere hos enkelte.
De første ordene kommer vanligvis rundt ettårsalderen. Fra toårsalderen begynner mange barn å sette sammen to eller flere ord til enkle setninger, som "mamma komme" eller "se bil". Språkutviklingen påvirkes av barnets miljø, og forskning fra Bufdir (2020) viser at barn som vokser opp i et språkstimulerende miljø, ofte har bedre forutsetninger for språklig utvikling. Dette krever imidlertid ikke avanserte tiltak – det handler om små, daglige grep som å snakke med barnet, lese sammen og gi respons på barnets forsøk på kommunikasjon.
Husk at alle barn utvikler seg i sitt eget tempo. Det er helt normalt at noen bruker litt lengre tid enn andre på å nå de ulike milepælene. Det viktigste er å støtte barnets nysgjerrighet og glede over språk og kommunikasjon.
Hvordan kan du støtte språkutviklingen?
- Snakk mye med barnet, også før det forstår alt. Det enkleste og mest effektive du kan gjøre for å fremme barnets språkutvikling, er å snakke med barnet ditt. Selv før barnet begynner å si ord selv, lærer det språk gjennom å høre din stemme. Fortell hva du gjør i løpet av dagen, sett ord på hva barnet ser og opplever, og bruk et enkelt, tydelig språk. Forskning fra Harvard's Center on the Developing Child (2018) understreker at tidlig eksponering for språk stimulerer hjernens utvikling og legger grunnlaget for både språkforståelse og sosialt samspill
- Les bøker sammen. Å lese for barnet ditt er en fantastisk måte å bygge språkferdigheter på. Velg bøker med klare bilder og enkle setninger, og la barnet peke og utforske sidene. Gjenta ord og uttrykk, og la barnet få delta ved å svare på spørsmål eller fylle inn ord etter hvert som det blir mer kjent med historiene. En studie publisert av Journal of Pediatrics (2016) viser at barn som blir lest for regelmessig, utvikler både større ordforråd og bedre forståelse av språk enn barn som ikke blir lest for
- Svar på barnets forsøk på å kommunisere. Når barnet peker, babler eller prøver å si noe, er det viktig å svare entusiastisk. Hvis barnet sier «mama» og peker på koppen, kan du svare: «Ja, det er mammas kopp! Den er rød.» Dette hjelper barnet å forstå at språket er en måte å kommunisere på, og oppmuntrer det til å prøve mer
- Syng og lek med rim og regler. Barn elsker sanger og rim, og disse kan være fantastiske verktøy for å lære språk. Velg enkle sanger med gjentakelser, som «Bæ bæ lille lam» eller «Hjulene på bussen». Lek også med rim og regler som oppmuntrer barnet til å lytte til lyder og rytmer i språket. Språkleker som dette er ikke bare morsomme; de stimulerer også viktige deler av hjernen knyttet til språkutvikling (Frost et al., 2017)
- Reduser skjermtid og oppmuntre til samspill. Det er fristende å bruke skjerm som underholdning, men studier viser at for mye skjermtid kan hindre språkutviklingen, spesielt hvis barnet ikke får nok tid til interaksjon med andre (Bufdir, 2020). Forsøk å erstatte skjermtid med aktiviteter som samtale, lek og utforsking av miljøet rundt dere
Når bør du søke hjelp?
De fleste barn utvikler språket i sitt eget tempo, men det er viktig å følge med på visse tegn. Hvis barnet ditt ikke bruker enkeltord innen 18 måneder eller har svært begrenset ordforråd ved toårsalderen, kan det være lurt å kontakte helsestasjonen eller en fagperson for en vurdering. Husk at tidlig innsats kan gjøre en stor forskjell.
Nærmestring er her for å hjelpe
Hos Nærmestring tilbyr vi veiledning med helsesykepleier og foreldreveiledning som kan støtte deg i å fremme barnets språkutvikling. Du får konkrete råd og tips som er tilpasset akkurat din families behov. Veiledningen foregår digitalt og koster kr 1050,- for 50 minutter. Vi er her for å hjelpe deg og barnet ditt på veien mot en trygg og god språkutvikling, bestill en time hos vår erfarne helsesykepleier her.
Referanseliste
Bufdir (2020). Språk og kommunikasjon hos barn
Frost, J., Wortham, S., & Reifel, S. (2017). Play and Child Development. Pearson
Harvard's Center on the Developing Child (2018). The Science of Early Childhood Development
Journal of Pediatrics (2016). Impact of Early Reading on Language Development
Kommentarer